Momenteel heeft ongeveer 30% van de huizen in Nederland een mechanische ventilatie met een centrale afzuiging. Ongeveer vanaf de jaren '70 werden veel appartementen en woonhuizen steeds vaker standaard voorzien van een goede vorm van ventilatie. Tegenwoordig worden alle nieuwbouwhuizen voorzien van een zogeheten balansventilatie. Bij deze speciale vorm van mechanische ventilatie wordt ook de schone lucht mechanisch toegevoerd en wordt er ook warmte teruggewonnen. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over mechanische ventilatiesystemen.

Mechanische ventilatiesystemen: wat is het?

Tegenwoordig worden huizen veel beter geïsoleerd in vergelijking met vroeger. Hierdoor neemt de ventilatie via kleine naden en kiertjes steeds meer af. Om die exacte reden maken steeds meer huizen gebruik van mechanische ventilatiesystemen. De mechanische ventilatie vormt dan de centrale afzuiging in je huis. Door middel van verschillende ventilatoren die aangesloten zijn op verschillende ventilatiekanalen wordt er op bepaalde punten in je huis vervuilde lucht afgezogen. De bedoeling van mechanische ventilatie is de vervuilde lucht in je huis af te voeren en deze vervolgens te vervangen met frisse en schone lucht. Dit kan op een natuurlijke manier, met kleine naden en kiertjes, maar dus ook met een mechanische ventilatie. Een natuurlijke manier van de ventilatie is een stuk goedkoper, maar dit is lang niet altijd voldoende. Dus als je er zeker van wilt zijn dat jouw huis voldoende geventileerd wordt, waardoor je maximaal kunt genieten van een lekker binnenklimaat? Kies dan voor een mechanische ventilatie van Ventilatie specialist!

Daarnaast zorgt badkamer ventilatie voor andere voordelen: de luchtkwaliteit verbetert en er is een lagere luchtvochtigheid. Doordat er met regelmaat wordt gedoucht in de badkamer neemt de luchtvochtigheid vaak flink toe. Dit vocht moet ergens heen kunnen. In dat geval biedt een badkamer ventilatiesysteem uitkomst.

Hoe werken mechanische ventilatiesystemen en hoe gebruikt je ze?

Vaak wordt een mechanische ventilatie bestuurt door middel van een knop in de keuken en/of badkamer. De knop heeft vaak 2 of 3 standen. Maar welke stand hiervan gebruikt je?

  • 2 standen: Zet de ventilatie standaard op stand 1. Dit is als je thuis bent, weg bent en ook in de nacht. Zet hem op stand 2 als u gaat koken of douchen.
  • 3 standen: Zet de ventilatie op 1 als je niet thuis bent. Stand 2 als je wel thuis bent en ook in de nacht. En gebruik stand 3 tijdens het koken en het douchen.
  • Ook wordt het aangeraden om naar de hoogste stand te schakelen als er bijvoorbeeld veel mensen binnen zijn, je de was aan het drogen bent of als er binnen gerookt wordt.

Als je de mechanische ventilatiesystemen goed gebruikt, kun je ervoor zorgen dat er voldoende gezonde, frisse en schone lucht in jouw huis is. Om dit te realiseren zijn er wel 2 voorwaarden:

  • Er moet genoeg frisse lucht binnen kunnen komen.
  • De frisse lucht moet goed door het huis kunnen circuleren.

Om dit te doen raden wij aan om rooster altijd open te laten en raampjes altijd op een kiertje te laten staan. Hierdoor komt er dag en nacht frisse lucht je huis in. Het is dus ook belangrijk dat lucht zich goed in je huis kan verplaatsen. Zo wordt het aangeraden om tussen de deur en vloer/drempel een ruimte van 1,5 cm te laten. En mocht dit niet het geval zijn, zorg dan voor roosters in de deuren of tussenmuren.

Een ding wat je ook moet onthouden, is dat je de mechanische ventilatie nooit moet uitzetten. Dit mag alleen gedaan worden als er bijvoorbeeld gevraagd wordt de ramen en deuren te sluiten, bij een ramp in de omgeving, of tijdens onderhoud. Trek hierbij de stekker uit het stopcontact. Is dit niet mogelijk, schakel dan de ventilatie uit door middel van de schakelaar in de meterkast. Probeer de groep waar de ventilatie opzit te markeren met een sticker zodat je de goede eruit haalt.

Onderhoud aan mechanische ventilatiesystemen

Het is voor je eigen gezondheid heel belangrijk dat de mechanische ventilatie goed onderhouden wordt. Op deze manier blijft deze goed zijn werk goed en blijft deze ervoor zorgen dat de lucht in uw woning goed ververst blijft worden. Als de ventilatie vervuild is, wordt dit natuurlijk automatisch door je huis verspreid.

Sommige stukken van het ventilatiesysteem kun je zelfstandig schoonmaken, maar voor andere stukken kun je een onderhoudscontract afsluiten bij ons.

Wat je zelf aan onderhoud kunt verrichten is het schoonmaken en bijhouden van de ventilatieroosters en ventielen. Het allerbeste is, als je dit eens per maand doet, maar je moet het minstens een keer per half jaar doen. Alle losse onderdelen kunnen schoongemaakt worden door middel van een sopje en de binnenkant kan binnen worden schoongemaakt met behulp van een stofzuiger. Een handige tip is om de ventielen één voor één schoon te maken, en vervolgens terug te plaatsen, zodat deze niet verwisseld raken. Bij een onderhoudscontract worden er tijdige inspecties van het systeem gehouden die de luchtkwaliteit in het huis waarborgen.

Bij een onderhoudscontract zitten de volgende werkzaamheden inbegrepen:

  • Schoonmaken ventilator
  • Reinigen luchtventielen en luchtkanalen
  • Inspectie van het systeem

Plaatsing van ventilatiesysteem in badkamer, gekoppeld aan lichtschakelaar. Klus snel voltooid binnen een uur. Maakt duidelijke afspraken.

Via WerkSpot

Zeer correct, op tijd en ervaren. Positief en aanbevelingswaardig. Bij ons is een doorvoer en mechanisch ventilatiesysteem geplaatst.

Via WerkSpot

Hele goede ervaring! De monteur kwam binnen een dag kijken wat er moest gebeuren en nog dezelfde avond kwam de offerte. De communicatie verliep soepel en de klus is snel en goed uitgevoerd. Nog geen week tussen plaatsing op werkspot en een fris geventileerd huis..: ik zou de ventilatiespecialist aan iedereen adviseren!

Via WerkSpot

Vervangen van verouderde afzuigventilator voor een nieuwe energiezuinig met afstandbediening.en het reinigen van de luchtkanalen van de badkamer keuken en wc.

Via WerkSpot

Wat een top bedrijf. Dezelfde week de klus nog gedaan in de avonduren zodat we geen vrij hoefde te nemen van werk. Wij zijn zeer content met onze nieuwe afzuigventilator met afstandbediening. We raden het iedereen aan om het door deze aardige mannen te laten doen, die erg veel verstand hebben van hun werkgebied.

Via WerkSpot
Contact opnemen
sluit

2024 © Ventilatiespecialist | All rights reserved

Een moment geduld aub..