Wat is een ventilatiesysteem?

Je bent op deze pagina gekomen, omdat je misschien een ventilatiesysteem nodig heeft voor in je huis? Of heb je al een ventilatiesysteem in huis, dan wil je uiteraard wel weten hoe je dit moet onderhouden, reinigen en misschien vervangen. Lees snel verder.

Een ventilatiesysteem voor in huis

Ventilatiesystemen zijn onmisbaar voor een gezonde binnenlucht in huis. Door frisse lucht door te voeren in huis bent je productiever, krijg je meer energie en je wordt minder snel ziek. Een ventilatiesysteem zorgt ervoor dat schadelijke stoffen, zoals stof, pollen, en schimmels, uit je huis worden verwijderd en worden vervangen door frisse lucht van buiten. 

Een ventilatiesysteem voor je huis is dus van groot belang voor jouw gezondheid en welzijn. Er zijn verschillende soorten ventilatiesystemen beschikbaar, zoals mechanische ventilatie met warmteterugwinning en balansventilatie. Voordat je een ventilatiesysteem koopt, is het belangrijk om de specificaties en eigenschappen van elk systeem te begrijpen en te bepalen welk systeem het beste bij jouw huis past. Zo kun je er zeker van zijn dat je een kwalitatief hoogwaardig ventilatiesysteem kiest voor je huis.

Welke soorten ventilatiesystemen zijn er?

Je vraagt jezelf af wat voor ventilatiesysteem je nodig heeft voor in huis of welk systeem je al in huis hebt. 
Hieronder sommen we vier soorten ventilatiesystemen:  


Natuurlijke ventilatie (A)

Natuurlijke ventilatie (A) is een manier van ventileren waarbij de lucht in een gebouw wordt ververst door middel van ramen, deuren, luchtroosters en andere openingen die zijn geplaatst in de gevels van het gebouw. Deze openingen worden vaak geopend of gesloten handmatig door de gebruiker van het gebouw, afhankelijk van de weersomstandigheden en het binnenklimaat.

Het voordeel van natuurlijke ventilatie is dat het geen energie kost, omdat geen ventilatoren of andere mechanische apparaten worden gebruikt. Het is ook een duurzame manier van ventileren omdat het geen elektriciteit verbruikt. Het nadeel is echter dat natuurlijke ventilatie afhankelijk is van de weersomstandigheden en de gebruiker moet zelf de openingen openen of sluiten. Bovendien, in geval van slechte weersomstandigheden zoals regen of koud weer, kan het lastig of zelfs onmogelijk zijn om de ramen open te zetten, waardoor de binnenlucht minder snel wordt ververst.


Mechanische ventilatie (C, C+)

Mechanische ventilatie (C, C+) is een manier van ventileren waarbij lucht in het huis wordt ververst door middel van ventilatoren of een luchtbehandelingskast. Deze ventilatoren of luchtbehandelingskasten zorgen ervoor dat verse lucht van buiten het huis naar binnen wordt gebracht, waardoor de binnenlucht ververst wordt. Er zijn verschillende soorten mechanische ventilatie beschikbaar, zoals een balansventilatiesysteem (C), een ventilatiesysteem met warmteterugwinning (C+) of een systeem met zowel balansventilatie en warmteterugwinning (C+C).

Een van de voordelen van mechanische ventilatie is dat de luchtverversing onafhankelijk is van de weersomstandigheden en onafhankelijk van gebruiker, dus de lucht wordt altijd ververst. Bovendien, in geval van een ventilatiesysteem met warmteterugwinning, wordt de warmte van de afgevoerde lucht hergebruikt om de verse buitenlucht op te warmen, waardoor energie wordt bespaard. Het systeem verbruikt veel energie en heeft daarom onderhoud nodig, zoals het vervangen van filters.


Balansventilatie (type D)

Balansventilatie (type D) is een vorm van mechanische ventilatie waarbij er een constante luchtstroom in het huis wordt gegenereerd door middel van ventilatoren. Deze ventilatoren zorgen voor de aanvoer van verse lucht van buiten de woning en de afvoer van vervuilde binnenlucht. De ventilatoren worden aangestuurd door een regelsysteem, waardoor de aanvoer van verse lucht en de afvoer van vervuilde lucht in een specifiek verhouding wordt gehouden, dit wordt ook wel 'balansventilatie' genoemd.

Een van de voordelen van balansventilatie is dat de luchtverversing onafhankelijk is van de weersomstandigheden en onafhankelijk van gebruiker, dus de lucht wordt altijd ververst. Bovendien, balansventilatie zorgt voor een goede luchtkwaliteit binnen het huis en voor een gezond binnenklimaat. Ook bij dit systeem heeft een balansventilatie onderhoud nodig. 


Mechanische ventilatie met warmtepomptechniek (type E)

Mechanische ventilatie met warmtepomptechniek (type E) is een vorm van mechanische ventilatie waarbij er een constante luchtstroom in het huis wordt gegenereerd door middel van ventilatoren. Deze ventilatoren zorgen voor de aanvoer van verse lucht van buiten de woning en de afvoer van vervuilde binnenlucht. Het systeem maakt gebruik van een warmtepomp, die de energie van de afgevoerde binnenlucht hergebruikt om de verse buitenlucht op te warmen of af te koelen. Hierdoor wordt een groot deel van de energie die nodig is voor verwarming of koeling van de binnenlucht hergebruikt, waardoor de energie efficiëntie van het gebouw wordt verhoogd.

Een van de voordelen van mechanische ventilatie met warmtepomp is dat het systeem zorgt voor een goede luchtkwaliteit binnen het huis en een gezond binnenklimaat. Door het hergebruiken van de energie van de afgevoerde lucht, wordt de energie efficiëntie van het huis verhoogd en energie bespaard. En net als de voorgaande ventilatiesystemen verbruikt het veel energie. Hierdoor heeft het onderhoud nodig aan het vervangen van filters en het onderhouden van de warmtepomp.

Bijna bij elk ventilatiesysteem voor in huis heb je onderhoud nodig. Wij, van de Ventilatiespecialist staan graag voor je klaar om je ventilatiesysteem te onderhouden, reinigen of te vervangen. 

Een ventilatiesysteem in huis laten onderhouden

Een ventilatiesysteem in huis is van groot belang voor jouw gezondheid en welzijn, omdat het schadelijke stoffen, zoals stof, pollen en schimmels, uit je huis verwijdert en vervangt door frisse lucht van buiten. 

Echter, het is ook belangrijk om te weten dat een ventilatiesysteem periodiek onderhoud nodig heeft, zoals het reinigen en vervangen van filters, om te zorgen dat het systeem efficiënt blijft werken. Daarom is het aan te raden om de Ventilatiespecialist in te schakelen om je ventilatiesysteem te laten onderhouden, installeren en reinigen. Dit zorgt ervoor dat je ventilatiesysteem altijd in topconditie is en dat je kunt rekenen op een gezonde binnenlucht in je huis. Wacht niet langer en neem contact op met onze ventilatiespecialist voor een gezonde en efficiënte ventilatie in jouw huis. 

Bel naar 085-0600427 of vraag hier direct een offerte aan. Ook kun je eerst een afspraak maken voor onderhoud aan je ventilatiesysteem in huis. Je doet dit gemakkelijk en snel via de online planner.

Plaatsing van ventilatiesysteem in badkamer, gekoppeld aan lichtschakelaar. Klus snel voltooid binnen een uur. Maakt duidelijke afspraken.

Via WerkSpot

Zeer correct, op tijd en ervaren. Positief en aanbevelingswaardig. Bij ons is een doorvoer en mechanisch ventilatiesysteem geplaatst.

Via WerkSpot

Hele goede ervaring! De monteur kwam binnen een dag kijken wat er moest gebeuren en nog dezelfde avond kwam de offerte. De communicatie verliep soepel en de klus is snel en goed uitgevoerd. Nog geen week tussen plaatsing op werkspot en een fris geventileerd huis..: ik zou de ventilatiespecialist aan iedereen adviseren!

Via WerkSpot

Vervangen van verouderde afzuigventilator voor een nieuwe energiezuinig met afstandbediening.en het reinigen van de luchtkanalen van de badkamer keuken en wc.

Via WerkSpot

Wat een top bedrijf. Dezelfde week de klus nog gedaan in de avonduren zodat we geen vrij hoefde te nemen van werk. Wij zijn zeer content met onze nieuwe afzuigventilator met afstandbediening. We raden het iedereen aan om het door deze aardige mannen te laten doen, die erg veel verstand hebben van hun werkgebied.

Via WerkSpot
Contact opnemen
sluit

2024 © Ventilatiespecialist | All rights reserved

Een moment geduld aub..