Je staat er misschien niet altijd bij stil dat jouw ventilatiesystemen onderhoud nodig hebben. Voor een schoon en vooral gezond leefklimaat is je ventilatie reinigen van groot belang, alleen gaat dit niet zomaar. Het reinigen van je ventilatie is een zeer speciale taak die zorgvuldig uitgevoerd dient te worden. Hierdoor raden wij je aan om dit te laten doen door een specialist. Laat je ventilatie reinigen door onze specialisten van de Ventilatie Specialist.

Waarom een ventilatie reinigen?

Mocht je beschikken over een ventilatiesysteem is het belangrijk dat je jouw ventilatie reinigt. Het reinigen van het ventilatiesysteem is belangrijk, omdat het systeem zorgt voor de aanvoer van schone lucht en de afvoer van vuile lucht. Vuile lucht bevat vocht, stofdeeltjes, ongewenste geuren en andere schadelijke stoffen. Deze stoffen blijven in je ventilatiesysteem hangen. Als je dit niet tijdig reinigt, kan jouw ventilatiesysteem verstopt raken. Wanneer je ventilatiesysteem verstopt raakt, verliest het zijn functie. De luchtkwaliteit in de ruimte verslechtert, wat kan leiden tot gezondheidsklachten. Denk bij deze klachten aan hoofdpijn, vermoeid of zelfs een allergische reactie. Dit wil je natuurlijk niet, daarom is je ventilatie reinigen erg belangrijk.

Ventilatiesysteem reinigen: wat kan ik zelf doen?

Natuurlijk kun je een gedeelte zelf onderhouden. Hierdoor voorkom je zelf al onnodige slijtage. De rooster waar de lucht naar binnen komt, kun jezelf schoonmaken. Wij raden je aan om dit 1 keer per jaar te doen. Je kunt de losse onderdelen in een sopje doen en het binnenwerk eenvoudig schoonmaken met een stofzuiger. Daarnaast kun je de ventielen die de lucht afzuigt schoonmaken. Deze bevinden zich in het plafond of de muur. Ook voor deze ventielen geldt dat je deze 1 keer per jaar schoon kunt maken met een sopje. Let wel goed op! Plaats de ventielen precies op dezelfde manier terug. Mocht je dit niet willen doen, kunnen een van onze medewerkers het uiteraard voor je doen.

Ventilatiesysteem reinigen: wat moet een expert doen?

Daarnaast zijn er ook een aantal taken die we adviseren om dit door een expert te laten doen. Bij het schoonmaken kan er snel iets misgaan, waardoor je ventilatie schade kan krijgen. Onze specialisten maken dagelijks ventilatoren schoon en weten dus exact hoe ze dit het beste kunnen doen. In de luchtkanalen hoopt stof en vuil zich op. Hierdoor moet het systeem harder werken, dit zul je horen in de hoeveelheid geluid het maakt. Als je jouw luchtkanalen schoon maakt, scheelt dit je ook veel energie. Het beste is om je luchtkanalen eens in de 6 jaar schoon te laten maken. Daarnaast is er nog de ventilatiebox. Deze hangt meestal in dezelfde ruimte als de cv-ketel. De ventilatiebox zuigt de lucht af en blaast deze naar buiten. Je kunt het beste je ventilatiebox om de 2 jaar laten reinigen. Je ventilatiebox is na 15 tot 20 jaar aan vervanging toe. Onze specialisten kunnen je goed adviseren wanneer je box aan vervanging toe is.

Stappenplan voor ventilatie reinigen

Het beste is om het schoonmaken van je ventilatiesysteem door een specialist te laten uitvoeren. Je kunt echter ook enkele handelingen zelf uitvoeren. Volg dit stappenplan voor het reinigen van de ventilatie:

  1. De ventilatiebox. Begin met het uittrekken van de stekker van de ventilatiebox uit het stopcontact. Wacht vervolgens ongeveer 10 seconden voordat je de box opent, aangezien de ventilator nog kan blijven draaien. Open dan pas de deksel van de ventilatiebox.
  2. Ventilatiebox reinigen. Verwijder vuil met een stofzuiger. Als je geen stofzuiger bij de hand hebt, kun je ook een borstel gebruiken. Mocht er hardnekkig vuil zijn dat niet gemakkelijk verdwijnt, gebruik dan voorzichtig een plat voorwerp. Veeg uiteindelijk de laatste stofdeeltjes weg met een vochtige doek.
  3. Sluit de box en steek de stekker weer in het stopcontact. Je zult horen dat de ventilator weer begint te draaien. Soms komt er nog wat vuil vrij. Als je dit hoort, begin dan opnieuw bij stap 1.
  4. Reinig de ventielen: Verwijder de ventielen uit de behuizing en zorg ervoor dat je ze later weer op dezelfde plek kunt terugplaatsen. Maak de ventielen schoon. Je kunt het eerste deel van het kanaal reinigen met een stofzuiger.
  5. Ventilatierooster boven de ramen: Indien mogelijk kun je de kap van het ventilatierooster verwijderen. Reinig de binnenkant met een stofzuiger. Het rooster kun je afnemen met een vochtige doek. Maak de kap schoon en klik of draai deze weer terug in het rooster.
  6. Bij een WTW-systeem kun je de filters reinigen en vervangen. Deze filters zijn eenmalig te reinigen, daarna moeten ze worden vervangen. Een zwart filter moet vervangen of gereinigd worden. Na het reinigen is het filter weer grijs.
  7. De uitmonding van de kanalen kun je reinigen met een stofzuiger.

 

Hoe vaak moet ik mijn ventilatie reinigen?

Je wilt je ventilatiesysteem niet te vaak reinigen. Het aantal keer dat je je ventilatie moet reinigen is afhankelijk van het soort systeem dat je in huis hebt. Er zijn veel verschillende soorten ventilatie. Bij natuurlijke ventilatie wordt vaak gebruik gemaakt van een ventilatierooster. Als je een ventilatierooster hebt, is het aan te raden om deze één keer per half jaar schoon te maken. Heb je een mechanisch ventilatiesysteem in huis? Dan adviseren wij je om ten minste eens in de vier jaar je ventilatie te reinigen. Dit geldt ook bij de WTW units. We raden je echter aan om bij een WTW unit de filters minstens elk jaar te reinigen. Het zou nog beter zijn om ze het elk half jaar te reinigen.

Je ventilatie reinigen door Ventilatie Specialist

Wil je jouw ventilatie laten reinigen en onderhouden? De monteurs van de Ventilatie Specialist komen graag bij je langs om dit voor je te doen. Het is ons doel om ervoor te zorgen dat iedereen kan genieten van een schoon en fris binnenklimaat. Dit kan alleen als je regelmatig ook je ventilatie laat reinigen. 

Laat je ventilatie reinigen door onze specialisten van Ventilatie Specialist. Dankzij onze jarenlange ervaring weten wij precies hoe wij je ventilatie moeten reinigen. Wij zorgen ervoor dat je weer een schone en gezonde leefomgeving heeft. Neem gerust contact met ons op!

Plaatsing van ventilatiesysteem in badkamer, gekoppeld aan lichtschakelaar. Klus snel voltooid binnen een uur. Maakt duidelijke afspraken.

Via WerkSpot

Zeer correct, op tijd en ervaren. Positief en aanbevelingswaardig. Bij ons is een doorvoer en mechanisch ventilatiesysteem geplaatst.

Via WerkSpot

Hele goede ervaring! De monteur kwam binnen een dag kijken wat er moest gebeuren en nog dezelfde avond kwam de offerte. De communicatie verliep soepel en de klus is snel en goed uitgevoerd. Nog geen week tussen plaatsing op werkspot en een fris geventileerd huis..: ik zou de ventilatiespecialist aan iedereen adviseren!

Via WerkSpot

Vervangen van verouderde afzuigventilator voor een nieuwe energiezuinig met afstandbediening.en het reinigen van de luchtkanalen van de badkamer keuken en wc.

Via WerkSpot

Wat een top bedrijf. Dezelfde week de klus nog gedaan in de avonduren zodat we geen vrij hoefde te nemen van werk. Wij zijn zeer content met onze nieuwe afzuigventilator met afstandbediening. We raden het iedereen aan om het door deze aardige mannen te laten doen, die erg veel verstand hebben van hun werkgebied.

Via WerkSpot
Contact opnemen
sluit

2024 © Ventilatiespecialist | All rights reserved

Een moment geduld aub..