Jouw mechanische ventilatie zorgt voor een gezonde leefomgeving. Je mechanische ventilatie schoonmaken is erg belangrijk om deze schone leefomgeving te behouden. Wij raden je aan om het schoonmaken door onze specialisten van de Ventilatie Specialist te laten uitvoeren. Zo ben je verzekerd dat je kunt genieten van schone en gezonde lucht in jouw huis.

Wat is mechanische ventilatie?

Misschien wel een van de belangrijkste vragen. Wat is een mechanisch ventilatiesysteem? Vandaag de dag worden de huizen steeds beter geïsoleerd, hierdoor neemt ventilatie via naden en kieren af. Om deze reden hebben huizen een mechanisch ventilatiesysteem. Het mechanische ventilatiesysteem is een centrale afzuiging in je huis. Door verschillende ventilatoren en kanalen wordt vervuilde lucht in uw huis afgezogen. Deze ventilatoren bevinden zich vaak in een badkamer en/of in de keuken. Je mechanische ventilator voert continu vervuilde lucht af via verschillende kanalen. De ventilatie-unit kent twee of drie standen. Door een schakelaar bepaal je hoeveel lucht er wordt weggezogen. Laat je ventilatieroosters in de ramen open en zorg dat de lucht zich via deuren kan verplaatsen. 

Tips voor jouw mechanische ventilatie

Graag delen we nog een aantal tips met je voor goede ventilatie, namelijk:

 • Bij het koken komt veel vocht en fijnstof vrij. Kook daarom altijd met de afzuigkap aan.
 • Zet de ventilatie tijdens het douchen aan. Na het douchen hangt namelijk veel vocht in de badkamer. Je kunt ook kiezen voor een ventilatiesysteem met vochtsensor. Het is verleidelijk om na het douchen een raam open te zetten, echter raden we dit af. Een open raam zorgt vooral in de winter dat een badkamer erg afkoelt. Hierdoor kan condens en schimmel ontstaan. Tevens is de ventilatie in de rest van je huis minder goed. Mocht je alsnog een raam open willen zetten adviseren we je om dit voor maximaal 30 minuten te doen.
 • Wil je zeker ervan zijn dat je lucht gezond is, raden we het gebruik van een CO2 meter aan.
 • Zet nooit je mechanische ventilatie voor een langere tijd uit. Hierdoor wordt de woning vochtiger. Zet je mechanische ventilatie alleen uit als de overheid je adviseert om alle ramen en deuren te sluiten, of wanneer er onderhoud wordt verricht aan jouw ventilatie.

Waarom is mechanische ventilatie schoonmaken belangrijk?

Jouw mechanische ventilatie raakt door de jaren heen vervuild. Het systeem draait het hele jaar door voor jouw schone lucht. Je mechanische ventilatie schoonmaken is daarom van groot belang. Bij vervuiling van je mechanische ventilatie raken de ventilatoren en de kanalen verstopt. Hierdoor gaat je ventilatie minder goed werken. Een gevolg hiervan is dat jouw lucht niet meer schoon is. Daarnaast ontstaat er schimmel en kunnen bacteriën zich sneller ontwikkelen. Er kunnen zelfs gezondheidsklachten optreden. Je mechanische ventilatie schoonmaken verhelpt dit probleem.

Hoe vaak moet je jouw mechanische ventilatie schoonmaken?

We raden aan om jouw mechanische ventilatie eens in de 4 jaar schoon te maken. Daarnaast is ons advies om je ventilatiebox om de 2 jaar te onderhouden. Zo ben je verzekerd van een goed werkend systeem. Jouw mechanische ventilatie schoonmaken kan een lastige taak zijn, hierdoor adviseren we je om jouw mechanische ventilatie door onze specialisten schoon te laten maken.

Wanneer is jouw mechanische ventilatie schoonmaken noodzakelijk?

Er zijn een aantal aspecten wanneer je mechanische ventilatie schoonmaken noodzakelijk is, namelijk:

 • Als jouw ruimtes nooit helemaal stofvrij zijn.
 • Wanneer je last heeft van een droge keel, hoesten of andere gezondheidsklachten.
 • Als je last heeft van allergische reacties.
 • Bij schimmel.
 • Als de ventielen donkere kringen vertonen.
 • Wanneer jouw ramen vaak beslag zijn.
 • Als de luchtvochtigheid in jouw woning te laag of te hoog is.
 • Als je ventilatie meer geluid dan normaal maakt.
 • Als je mechanische ventilatie langer dan 4 jaar of nooit schoongemaakt is.

 Wist je dat huisdieren ook veel vocht en stof produceren die schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid? 

Stappenplan mechanische ventilatie schoonmaken

Een deel van je mechanische ventilatie schoonmaken kun je zelf doen. We geven je hiervoor het volgende stappenplan:

 1. Haal het ventilatierooster van de muur of het plafond. Reinig deze met een borstel of de stofzuiger. Met een vochtige doek poetst je het resterende vuil weg.
 2. Vervolgens ga je de ventielen schoonmaken. Het is belangrijk dat de ventielen in dezelfde stand terug komen te staan voor een optimale werking. Neem het ventiel uit de behuizing. We adviseren je om met een watervaste stift aan de binnenkant van het ventiel de stand te markeren. Daarna kun je het ventiel schoonmaken met een sopje of een vochtige doek.
 3. Bij een WTW Unit moeten de filters minstens elk half jaar vervangen worden. Deze kun je eenmalig uitzuigen met een stofzuiger op de laagste stand. Doe dit niet vaker dan één keer. Daarna is het tijd om het filter te vervangen. Natuurlijk kun je de filters ook vervangen. Bij en mechanische ventilator zijn meestal geen filters aanwezig.

Mechanische ventilatie schoonmaken door Ventilatie Specialist

Bij de Ventilatie Specialist vinden we het erg belangrijk dat iedereen kan genieten van een schoon en fris binnenklimaat. Jouw veiligheid is belangrijk. Dit doen we op een milieuvriendelijke, veilige en vooral duurzame manier. Duurzaamheid is niet meer weg te denken, daarom gaan wij hier ook in mee. Laat je mechanische ventilatie schoonmaken door een van onze specialisten. Met onze jarenlange ervaring beschikken wij over de kneepjes van het vak. Tevens kunnen we direct zien of er iets vervangen moet worden aan je ventilatie. Wij zorgen voor de beste service, daarom staan wij 24/7 voor je klaar. Neem gerust contact met ons op, plan een afspraak in of vraag een offerte aan. Wie weet maken wij binnenkort je mechanische ventilatie schoon.

Plaatsing van ventilatiesysteem in badkamer, gekoppeld aan lichtschakelaar. Klus snel voltooid binnen een uur. Maakt duidelijke afspraken.

Via WerkSpot

Zeer correct, op tijd en ervaren. Positief en aanbevelingswaardig. Bij ons is een doorvoer en mechanisch ventilatiesysteem geplaatst.

Via WerkSpot

Hele goede ervaring! De monteur kwam binnen een dag kijken wat er moest gebeuren en nog dezelfde avond kwam de offerte. De communicatie verliep soepel en de klus is snel en goed uitgevoerd. Nog geen week tussen plaatsing op werkspot en een fris geventileerd huis..: ik zou de ventilatiespecialist aan iedereen adviseren!

Via WerkSpot

Vervangen van verouderde afzuigventilator voor een nieuwe energiezuinig met afstandbediening.en het reinigen van de luchtkanalen van de badkamer keuken en wc.

Via WerkSpot

Wat een top bedrijf. Dezelfde week de klus nog gedaan in de avonduren zodat we geen vrij hoefde te nemen van werk. Wij zijn zeer content met onze nieuwe afzuigventilator met afstandbediening. We raden het iedereen aan om het door deze aardige mannen te laten doen, die erg veel verstand hebben van hun werkgebied.

Via WerkSpot
Contact opnemen
sluit

2024 © Ventilatiespecialist | All rights reserved

Een moment geduld aub..