Een dakventilator zorgt voor ventilatie in jouw huis of bedrijfspand. Deze dakventilator staat, zoals de naam al zegt, op het dak van een gebouw. De dakventilator zuigt vervuilde lucht uit het gebouw via verschillende kanalen en laat verse lucht binnenstromen via roosters in gevels of ramen.

Waar is een dakventilator voor geschikt?

Vanwege de grote capaciteit van een dakventilator zijn deze met name geschikt voor grote gebouwen, zoals flats, appartementencomplexen, scholen, kantoorpanden en fabriekshallen. Daarnaast worden dakventilatoren vaak gebruikt in sportcomplexen en kerken

Een dakventilator vervangen?

Als er al een dakventilator bij jouw gebouw aanwezig is, maar deze is oud, is het misschien een goed idee om deze te vervangen. Dit kan namelijk zorgen voor veel energiebesparing en dat scheelt weer in de kosten. Bij oude 'dubbeltoeren dakventilatoren' was er vaak alleen de optie om de ventilator overdag op een hoge en 's nachts op een lage stand te laten draaien. Bij de nieuwere dakventilatoren is dit veel beter te regelen. Zo draait de dakventilator niet te hard en kun je instellen op welke tijden de dakventilator draait. 

Reinigen van een dakventilator

De dakventilator zuigt vuile lucht uit jouw gebouw, waarna deze het gebouw verlaat. Na verloop van tijd kan de dakventilator ook vuil worden. Het is dan ook belangrijk om jouw dakventilator eens per 2 à 3 jaar te laten reinigen door onze specialisten.

Dakventilator onderhoud

Bij het onderhoud aan een dakventilator reinigen we de dakventilator, controleren we op waterdichtheid en controleren we de dakdoorvoer.

Voordelen van een dakventilator

Een dakventilator brengt verschillende voordelen met zich mee:

  • Voorkomen van gezondheidsklachten. 24/7 schone lucht in uw woning.
  • Je energiekosten dalen met maar liefst 80%. Enorm gunstig in deze dure tijden.

Verschil dakventilator en windgedreven dakventilator

Het belangrijkste verschil tussen een windgedreven dakventilator en een dakventilator is de manier waarop ze worden aangedreven en de bron van hun energie:

Windgedreven dakventilator:

  • Deze ventilator wordt aangedreven door de natuurlijke windstromen op het dak.
  • Het heeft geen elektriciteit of externe energiebron nodig om te werken.
  • De draaisnelheid en de luchtafvoer van een windgedreven dakventilator zijn direct gerelateerd aan de snelheid van de wind. Wanneer de wind sterker waait, draait de ventilator sneller en voert meer lucht af.

Dakventilator (Elektrisch):

  • Een dakventilator die elektrisch wordt aangedreven, werkt op basis van elektriciteit.
  • Het vereist een elektrische voeding om te functioneren en heeft meestal een ingebouwde elektromotor om de ventilatorbladen aan te drijven.
  • De draaisnelheid en luchtafvoer van een elektrische dakventilator kunnen worden geregeld en aangepast, onafhankelijk van de weersomstandigheden.

In wezen is het belangrijkste verschil dat een windgedreven dakventilator afhankelijk is van natuurlijke windstromen en geen externe energiebron vereist, terwijl een elektrische dakventilator elektriciteit nodig heeft en controleerbaar is. Het juiste type ventilator hangt af van de specifieke behoeften en omstandigheden van een gebouw of toepassing.

Welke dakventilator heb je nodig?

Om te bepalen welke dakventilator je nodig hebt, is het belangrijk om te kijken naar de grootte van jouw te ventileren pand en hoeveel mensen er ongeveer aanwezig zijn. Vervolgens moet er een berekening worden gemaakt van hoeveel kuub lucht er per uur moet worden ververst, gebaseerd op de regels uit het Bouwbesluit. Ook dien je rekening te houden met de weerstand in de kanalen. In grote ruimtes met meer mensen is er meer weerstand in de kanalen, waardoor de dakventilator meer capaciteit nodig heeft om de ruimte goed te ventileren.

Ten slotte moet je ook kijken naar de aansluitspanning voor de dakventilator, bijvoorbeeld 400V voor fabriekshallen en 230V voor een gewone woning. Onze specialisten helpen je graag bij het selecteren van de perfecte dakventilator voor jouw gebouw. 

Benieuwd naar de mogelijkheden of wat wij nog meer voor jou kunnen doen? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op!

sluit

2024 © Ventilatiespecialist | All rights reserved

Een moment geduld aub..