Bijna elk huis is tegenwoordig uitgerust met een mechanisch ventilatiesysteem, herkenbaar aan de ventielen in de badkamer, keuken en wc. Mechanische ventilatie speelt een cruciale rol bij het voorzien van jouw woning van schone lucht en het voorkomen van gezondheidsklachten. In dit artikel ontdek je alles wat je moet weten over mechanische ventilatie en hoe de Ventilatie Specialist jou hierbij kan ondersteunen!

Hoe werkt mechanische ventilatie?


Als gevolg van de toenemende isolatie van huizen neemt natuurlijke ventilatie via naden en kieren af. Om dit te compenseren, is mechanische ventilatie sinds de jaren 80 gebruikelijk in de meeste huizen. Mechanische ventilatie maakt gebruik van een continu draaiende ventilatormotor die vervuilde lucht via luchtkanalen in de badkamer, keuken en het toilet afvoert. Meestal biedt dit systeem 2 of 3 standen om de hoeveelheid afgezogen lucht te regelen.

Schone lucht komt binnen via ventilatieroosters of ramen met ventilatieroosters, terwijl een ventilatiebox ervoor zorgt dat vervuilde lucht naar buiten wordt afgevoerd. Ontdek de werking en voordelen van mechanische ventilatie, lees snel verder.

mechanische ventilatie keuken

Hoe maak je optimaal gebruik van jouw ventilatiesysteem?


Om mechanische ventilatie optimaal te benutten, is het essentieel om te zorgen voor een constante toevoer van verse, gezonde lucht in je huis. Je hebt zelf invloed op dit proces.

Laat je roosters altijd open of zet je ramen op een kier, zodat er dag en nacht frisse lucht je huis kan binnenstromen. Daarnaast is het belangrijk dat de lucht zich goed kan verplaatsen. Plaats roosters in deuren die geen natuurlijke kieren hebben. Als je ventilatiesysteem 2 of 3 standen heeft, gebruik stand 1 als je afwezig bent, stand 2 wanneer je thuis bent en stand 3 tijdens het koken of douchen.

Schakel je mechanische ventilatie nooit volledig uit, tenzij dit wordt geadviseerd tijdens noodsituaties. Trek de stekker eruit of schakel het systeem uit in de meterkast. Regelmatig onderhoud is ook belangrijk. Maak jaarlijks je roosters en ventielen schoon. De ventilatiebox heeft eens in de 2/3 jaar onderhoud nodig, inclusief een volledige reiniging. Benieuwd naar de kosten? Vraag direct een offerte aan via de offerte knop!

Schoonmaak en onderhoud aan jouw ventilatiesysteem


Het is van groot belang om jouw mechanische ventilatiesysteem goed te onderhouden voor een gezond binnenklimaat. Hiermee zorg je voor schone lucht in jouw woning en een effectieve luchtverversing. Er zijn enkele onderhoudstaken die je zelf kunt uitvoeren, maar voor een grondige reiniging en professioneel onderhoud kun je een onderhoudscontract afsluiten bij Ventilatie Specialist:


Zelf uit te voeren onderhoud

Maak regelmatig de ventielen en roosters schoon. Dit kun je minimaal jaarlijks doen, maar het is aanbevolen om dit meerdere keren per jaar te doen. Gebruik een stofzuiger en een sopje om ze eenvoudig schoon te maken. Let erop dat je de ventielen correct terugplaatst.


Professioneel onderhoud van mechanische ventilatie

Laat jouw mechanische ventilatiesysteem eens in de 2/3 jaar reinigen. Dit onderhoud is van essentieel belang om te voorkomen dat het systeem niet goed functioneert of zelfs een negatief effect heeft. Zonder regelmatig onderhoud kunnen schimmels, vet en bacteriën zich ophopen in de luchtkanalen, waardoor je vervuilde lucht inademt. Het negeren van onderhoud kan leiden tot klachten zoals hoofdpijn, verkoudheid of huidproblemen.


Vervanging van mechanische ventilatie

Normaal gesproken gaat een mechanisch ventilatiesysteem gemiddeld 15 jaar mee. Door tijdig te vervangen, bespaar je jaarlijks €60 tot €80 op je energierekening. Andere redenen om jouw ventilatiesysteem te vervangen zijn wanneer vuile lucht niet goed wordt afgevoerd, het systeem meer stroom verbruikt dan voorheen of als er veel geluidsoverlast is. Voorkom gezondheidsproblemen door tijdig jouw systeem te laten vervangen.


Onderhoudscontract bij de Ventilatie Specialist

Als je geen zin hebt om steeds een afspraak te maken voor het onderhoud van jouw mechanische ventilatiesysteem, kun je kiezen voor een onderhoudscontract. Voor slechts €5,00 per maand voor de komende 2 jaar bieden wij 2-jaarlijks onderhoud en reiniging van de unit. Bovendien geven we advies en tips over het juiste gebruik van jouw ventilatiesysteem.


mechanisch ventilatie

Voordelen van mechanische ventilatie


Mechanische ventilatie kent een aantal voordelen, we zetten ze hieronder voor je op een rijtje:
  • Gezonde lucht: een goede mechanische ventilatie voorkomt gezondheidsklachten. Uit onderzoek blijkt dat het CO2-gehalte in woningen vaak te hoog is, vooral in slaapkamers. Het goed gebruik maken van mechanische ventilatie voorkomt dit.
  • Geen schimmelvorming in de badkamer: tijdens het douchen, komt er vaak veel waterdamp vrij. Dit kan condenseren tegen plafonds en muren. Daardoor kunnen schimmels, vochtproblemen en muffe geurtjes ontstaan. Deze zijn slecht voor je gezondheid. Mechanische ventilatie zorgt ervoor dat de vochtige lucht wordt afgezogen en dat er schone en droge lucht voor terugkomt.
  • Combineren met warmtepomp: mechanische ventilatie kan met een warmtepomp worden gecombineerd. Hiermee wordt de (warme) afgevoerde lucht gebruikt om het water voor de douche of verwarming vast op de warmen. Hiermee bespaar je een hoop energie.
  • Een goed werkend mechanisch ventilatiesysteem zorgt voor besparing op jouw energierekening. Een slimmere keuze is een ventilatie unit met WTW. Dat is comfortabel en bespaart energie. Bij een WTW-unit wordt de warmte van de lucht die naar buiten gaat gebruikt om de binnenstromende lucht alvast op te warmen.

Ventilatie Specialist: mechanische ventilatie


Een goed mechanisch ventilatiesysteem is dus onmisbaar voor een gezond binnenklimaat. Bij de Ventilatie Specialist zijn we gespecialiseerd in het reinigen, onderhouden en plaatsen van ventilatiesystemen. We hebben meer dan 10 jaar ervaring binnen ons vakgebied, zodat wij een goed werkend systeem garanderen. Wil jij graag jouw mechanische ventilatie onderhouden, vervangen of ben je op zoek naar een nieuw systeem? Neem dan gerust contact met ons op en we helpen je graag bij het vinden van een passende oplossing! Of vraag direct een offerte aan.

Plaatsing van ventilatiesysteem in badkamer, gekoppeld aan lichtschakelaar. Klus snel voltooid binnen een uur. Maakt duidelijke afspraken.

Via WerkSpot

Zeer correct, op tijd en ervaren. Positief en aanbevelingswaardig. Bij ons is een doorvoer en mechanisch ventilatiesysteem geplaatst.

Via WerkSpot

Hele goede ervaring! De monteur kwam binnen een dag kijken wat er moest gebeuren en nog dezelfde avond kwam de offerte. De communicatie verliep soepel en de klus is snel en goed uitgevoerd. Nog geen week tussen plaatsing op werkspot en een fris geventileerd huis..: ik zou de ventilatiespecialist aan iedereen adviseren!

Via WerkSpot

Vervangen van verouderde afzuigventilator voor een nieuwe energiezuinig met afstandbediening.en het reinigen van de luchtkanalen van de badkamer keuken en wc.

Via WerkSpot

Wat een top bedrijf. Dezelfde week de klus nog gedaan in de avonduren zodat we geen vrij hoefde te nemen van werk. Wij zijn zeer content met onze nieuwe afzuigventilator met afstandbediening. We raden het iedereen aan om het door deze aardige mannen te laten doen, die erg veel verstand hebben van hun werkgebied.

Via WerkSpot
Contact opnemen
sluit

2024 © Ventilatiespecialist | All rights reserved

Een moment geduld aub..