Je badkamer is misschien wel een van de belangrijkste ruimtes in je huis. Het is de plek waar persoonlijke hygiëne centraal staat. Daarom is het erg belangrijk dat de luchtkwaliteit in je badkamer in orde is. Het hebben van een luchtafzuiging in je badkamer is cruciaal voor het creëren van deze lucht. Een goede luchtafzuiging zorgt voor:

 • Afvoer van vervuilde lucht
 • Afvoer van vochtige lucht
 • Het schimmelvrij en fris houden van je badkamer
 • Het bevorderen van jouw gezondheid

Waarom is een luchtafzuiging badkamer belangrijk?

Zoals net al genoemd is, is het van groot belang om een goede luchtafzuiging in je badkamer te hebben. Door de hoge luchtvochtigheid in een badkamer is dit de ideale plek voor schimmels en bacteriën om zich op te hopen. Deze vestigen zich op natte plekken, zoals plafonds, muren en kitranden. Schimmels kunnen heel slecht zijn voor de gezondheid, zo kan het astmatische en reumatische klachten veroorzaken. Ook kunnen schimmels je schilder- en stucwerken aantasten en voor roest op staal zorgen. Bovendien ziet dit er ook niet hygiënisch uit. Maar hoe komt dit en hoe ontstaan deze schimmels?

Dit komt doordat mensen van nature veel vocht produceren in een ruimte, gewoon door aanwezig te zijn. In een badkamer wordt dit natuurlijke vochtgehalte uiteraard versterkt door het gebruik van de douche of het bad. Als deze luchtvochtigheid niet wordt afgevoerd, kan dit leiden tot ongezonde omstandigheden.

Dit wil je natuurlijk voorkomen. Een luchtafzuiging helpt hierbij. Deze kan de vuile en vochtige lucht weghalen en vervangen door frisse en gezonde lucht. Hierdoor hebben schimmels en bacteriën geen kans. Dit is goed voor het bevorderen van jouw gezondheid.

Er zijn op de markt eigenlijk twee soorten afzuigingen voor de badkamer. Dit zijn de opbouw en inbouw afzuigingen. Het grootste verschil tussen deze twee zit hem eigenlijk in de plek waar deze geplaatst wordt. Elke ventilator komt met zijn eigen voor- en nadelen.

Waaraan herken je een slechte luchtafzuiging badkamer?

Weet je hoe het gesteld is met de luchtafzuiging in je badkamer? Er zijn namelijk veel verschillende soorten luchtafzuigsystemen. Het daadwerkelijke afzuigen van de vervuilde lucht in je badkamer maakt deel uit van je mechanische ventilatiesysteem. Dit systeem is te allen tijde actief, omdat ventilatie een continu proces is dat nooit stopt. Er wordt dus eigenlijk de hele dag en nacht geventileerd, waardoor vervuilde lucht wordt vervangen door verse lucht. Je kunt bijvoorbeeld wel de intensiteit van de luchtafzuiging verhogen wanneer je een douche neemt of in bad gaat. Er zijn een aantal tekenen waaraan je een slecht werkend afzuigsysteem kunt herkennen:

 • Condens op je ramen, spiegels of wanden
 • Schimmels op je plafond, muren, kitranden en tussen de voegen
 • Aantasting op je schilderwerken en stucwerken
 • Vocht dat voor langere tijd in je badkamer blijft hangen
 • Een muffe geur

Onderhoud luchtafzuiging badkamer

Het is voor jouw gezondheid en die van anderen heel belangrijk om de luchtafzuiging in de badkamer goed te blijven onderhouden. Als je deze blijft onderhouden, zorgt dit ervoor dat deze goed zijn werk blijft doen en dus de lucht in je badkamer blijft verversen. Het gevolg van een vervuilde afzuiging in de badkamer is namelijk dat het vuil automatisch door de badkamer wordt verspreid.

Sommige onderdelen van een luchtafzuiging kun je zelf schoonmaken. Voor de andere onderdelen kun je een onderhoudscontract afsluiten bij een expert, zoals wij, jouw Ventilatie Specialist

Luchtafzuiging badkamer: wat je zelf kan doen

Wat je kunt doen, is het schoonmaken en reinigen van de ventielen en ventilatieroosters. Het beste is om dit 1 keer per maand uit te voeren, maar je dient het minimaal 1 keer per half jaar te doen. Hierbij kun je het beste alle losse onderdelen schoonmaken met behulp van een sopje. De binnenkant van de luchtafzuiging kun je schoonmaken met behulp van een stofzuiger.

Wat ook handig is tijdens het schoonmaken, is om op te letten op de ventieltjes. Je wilt namelijk voorkomen dat je deze met elkaar verwisselt. Het wordt daarom aangeraden om deze één voor één los te halen, schoon te maken en weer terug te plaatsen. Hierdoor is er geen kans op verwisseling.

Bij Ventilatie Specialist bieden we een onderhoudscontract aan waarbij inspecties tijdig worden uitgevoerd. Dit zorgt ervoor dat het systeem optimaal blijft werken en dat de goede luchtkwaliteit in de badkamer gewaarborgd blijft.

De volgende werkzaamheden zitten bij een onderhoudscontract inbegrepen:

 • Schoonmaken ventilator
 • Reinigen luchtventielen en luchtkanalen
 • Inspectie van het systeem

Plaatsing van ventilatiesysteem in badkamer, gekoppeld aan lichtschakelaar. Klus snel voltooid binnen een uur. Maakt duidelijke afspraken.

Via WerkSpot

Zeer correct, op tijd en ervaren. Positief en aanbevelingswaardig. Bij ons is een doorvoer en mechanisch ventilatiesysteem geplaatst.

Via WerkSpot

Hele goede ervaring! De monteur kwam binnen een dag kijken wat er moest gebeuren en nog dezelfde avond kwam de offerte. De communicatie verliep soepel en de klus is snel en goed uitgevoerd. Nog geen week tussen plaatsing op werkspot en een fris geventileerd huis..: ik zou de ventilatiespecialist aan iedereen adviseren!

Via WerkSpot

Vervangen van verouderde afzuigventilator voor een nieuwe energiezuinig met afstandbediening.en het reinigen van de luchtkanalen van de badkamer keuken en wc.

Via WerkSpot

Wat een top bedrijf. Dezelfde week de klus nog gedaan in de avonduren zodat we geen vrij hoefde te nemen van werk. Wij zijn zeer content met onze nieuwe afzuigventilator met afstandbediening. We raden het iedereen aan om het door deze aardige mannen te laten doen, die erg veel verstand hebben van hun werkgebied.

Via WerkSpot
Contact opnemen
sluit

2024 © Ventilatiespecialist | All rights reserved

Een moment geduld aub..